Smått och gott

Hatten av för Poesifestivalen!


Av Aleisa Ribalta Guzman


(Krönika om Poesifest 2019 avslutning och sist men inte minst, hatten som flög iväg, igen!)


Dagen innan hade vi varit på Fokus i Jönköpings stadsbibliotek, alla poeter läste sina dikter, lockade publiken med ord och trummor, skratt och tänkande. Allt var så givande… hedersgästen, Lasse Söderberg, läste en dikt om en poet som hade en hatt som kunde tala. Att dikten kunde väcka den busiga hatten igen visste ingen…


Det här är krönikan om en riktig fest där poesin hyllades, fyra intensiva dagar av många goda upplevelser, poeter från hela världen läste på olika språk, vänskapen vävdes in i det hela, alla var nära varandra och solen sken och folk var glada, ja, helt ”lyriska” av glädje kan poeter vara.


Ibland kunde man prata med andra utan att märka att tiden gick. Så hände det den sista dagen, när efter frukost, städning, och snabb packning av tunga väskor det var dags att säga hejdå. Där satt alla och pratade och skrattade och drack te (och lite annat) och hade mysigt. Vissa hade köpt biljetter för att resa med buss eller med tåg, men ack så tidigt!, tänkte jag. Jag är alltid stressad så jag ville att alla skulle åka före mig så jag hade lite kontroll på tiden, om jag nånsin haft det!


I den stora soffan satt alla, en efter en skulle de krama om och om igen, tacka för fina dagar, skriva adresser och telefonnummer. Vissa sa adjö mer än en gång, man är så inne i sin bubbla. Jag var sist, jag kunde njuta av att se allt. Plötsligt sade poeten Gabriella Eftimie till Ángela García: ”Åh, vårt tåg har redan gått!” Och Lasse undrade: ”Hur kan detta var möjligt?”, surrealisten himself!. Biljetterna kom fram och det var ingenting att göra, de hade läst lite snett på tiderna så tåget hade åkt för tjugo minuter sen. Det var inget annat att göra än att rusa iväg och försöka prata med en konduktör och förhandla fram en lösning.


I samma soffa satt jag lite oroligt när Assia Gibirila och hennes man Philipe kom. De frågade: ”Vad är det, Mon Cherie?, du ser lite bekymrad ut”. Jag sade att tre poeter hade missat sitt tåg och då blev det oro igen för alla. ”Cé compliqué” sade hennes man Philipe en gång till, detta var det enda han kunde säja som alla kunde förstå! Men sen kom det svenska uttrycket från receptionisten: ”Allt löser sig”, ingen vet hur, men det stämmer alltid. Man blir osäker nu om det var receptionisten som viskade: Snart klämtar klockan till förnyad samling 1, Lasse hade ju redan gått. 


De tog sina väskor och åkte hem, ”A revoir, Madame”, så nu satt jag på soffan med Ingeli Aalto som kom för att säja hej igen. Någon viskade: En vandrare med osäkert öde 2, men ingen mer än hon och jag var där. Ingeli och jag pratade en stund tills hon också gick hem och då tog jag alla väskor och gav mig av till stationen. Två timmar efter det missade tåget skulle mitt tåg gå. Jag hade gott om tid, så mycket att när jag kom till stationen stod ett tidigare tåg inne och var nästan på väg. Jag hoppade in och frågade konduktören om jag fick åka med och då sade han: ”ja, du kom tidigare, de här kom senare, åk alla!”. Där ser jag igen Ángela, Lasse och Gabriella som nu åker med mig helt oplanerat. De sade att de skulle prata med nästa konduktör i Nässjö så att de kunde komma vidare till Malmö. Det regionala tåget var det inga problem med men SJ-snabbtåg, åh, vi chansade!


Egentligen, hade vi som kom från Skåne inte pratat så mycket med varandra under festivalen. Vi ville lämna plats till de andra poeterna som kom från fjärran länder att umgås, så det var tacksamt och bra att det blev förseningar nu.


I Nässjö satt vi och pratade en halvtimme inne i korridoren för det blåste alldeles för mycket på perrongen. Men där fanns en konstig skugga på bänken, ingen märkte det. Vi skulle gå ut för att ta nästa tåg när Dominic Williams och Colm Ó Ciarnáin plötsligt dök upp ur hissen lika glada som vanligt och bara försvann igen. Jag hörde viskande verser: You can’t hold it, you can´t really keep or own that, it doesn’t belong you 3, men Dominic var inte längre där.


Det efterlängtade tåget kom, vi hade bara en plats; min i första klass. Där kan man inte komma och sitta med sina kompisar bara sådär. Gabriella var smart, ”Vi hoppar in i restaurangvagnen, vad sägs?”, direkt träffade vi konduktören, ”Biljetter, tack!”. Vi är tidens trasiga fråga 4, viskade någon, konduktören sade: ”Ursäkta?”, ”Nej, vi har missat vårt tåg. Man kan inte springa när man går med honom, förstår du?”, Lasse gör sig ”äldre”, det funkar alltid! ”Ja, ni får gömma väskorna och vara här allihop, vad ska man göra?”, sade konduktören som var snäll. Vi satt och åt, mysigt var det. I vagnen var det gott om te och chips, det hördes lågmälda röster/ färdas med röken/ omfamnar de drömmande 5, tills någon sade i högtalarna: Detta land är inte mitt land 6, Ting sker, tiden går 7, Alla dagar har passerat förbi 8. Flygande längtan vilar 9, till minne av en lyckad promenad från en annan sida av framtiden 10. Ojdå, så säger man inte i högtalare på tåget, men ingen reagerade. Ingen av de andra resenärerna, men konduktören och vi fripassagerare på Sj-tåget blev lite oroliga. På ett av fönsterna i restaurangvagnen hängde en mörk hatt, helt levande och skrattade alldeles misstänksamt. Den tittade på Lasse och sa: Poeten och hans vän gick så nära varandra 11, När solen bringar/ en ovanlig råmande vind 12, jag skickade ord/ in i obegripligheten/ genom ett fönster 13.


Det behövdes bara en sekund för att förstå vem som låg bakom allt strul och sammanträffande; Pessoas hatt var med oss och busade för poesin skull. Vinden var starkare än någonsin när hatten bara försvann tillsammans med de andra hologrammen 14.
________________________________________


1 Lasse Söderberg, Lasarus i Mexiko


2 Assia Gibirila, Påtvingad färd


3 Dominic Williams, improvisation


4 Lindantonella Solano


5 Inghilda Tapio


6 Juan Cameron, Detta land är inte mitt land


7 Leonardo Rossiello, Det är för mycket vandring och tid


8 Siham Jabbar, Mina synder


9 Aleisa Ribalta Guzman, Cuban Zen


10 Ulf Eriksson, Paraplyet och jag


11 Dominic Williams, Herr Jones


12 Ron Riddell, När solen skiner


13 Jöran Linder


14 Gabriella Eftemie, björkstaden
INTERNATIONELL POESIFESTIVAL
JÖNKÖPINGS LÄN

2020...


Kära poesivänner!


Vi längtar till POESIFEST 2020 och vill inget hellre än att börja planera för en ännu bättre och mer poetisk festival i september. Det ska bli den tredje i raden och har redan blivit en tradition som vi vill utveckla.

Nu har ju världen drabbats av ett retligt virus som gör det svårt att planera saker och ting. Därför är vi sena med program och medverkande. Men datum är satt och festival ska det bli. Tyvärr har vi fått inställa pilsnerpoesin under våren men det betyder ju inte att man inte kan dricka en pilsner och läsa poesi hemma, även om det är så mycket roligare att göra det tillsammans. Poesin kommer att överleva och det tror vi att världen också kommer att göra.

Vi återkommer med poeter och program så snart det går. Under tiden lägger vi ut bilder och intervjuer från 2019 så att ni inte ska glömma oss. Håll fanan högt!

Situationens dikt

INTERNATIONELL POESIFESTIVAL
JÖNKÖPINGS LÄN

2019